Wednesday, November 19, 2014

Ikan Goreng Asem Pedas

(Photo : www.meals.com)

BAHAN:
800g isi ikan
200g cili merah dikisar
100g bawang merah dikisar
100g tomato dikisar
50g serai dikisar
10g pes asam jawa
Sedikit hirisan daun limau purut
Sedikit hirisan daun kunyit
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan pes asam jawa & sedikit air.  Biarkan mereneh seketika.  Masukkan hirisan daun limau purut & daun kunyit.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan kuah di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment