Thursday, January 6, 2011

Resipi Asas Doh Pizza




BAHAN :
250ml air
250ml susu segar
250ml minyak zaitun / minyak sayuran
22gm yis kering / instant yeast
20gm gula kastor
20gm garam
1kg tepung gandum

CARA :
Larutkan gula & garam di dalam air. Gaul tepung dgn yis hingga sebati. Masukkan air ke dalam tepung diikuti susu dan minyak zaitun. Gaul sebati dan uli sehingga lembut. (Jika doh terlalu lembik, taburkan tepung dan terus uli sehingga mendapat adunan yg tidak melekat ditangan)

Bentukkan doh menjadi bulat dan biarkan dlm bekas bertutup selama 30-45 minit atau sehingga adunan naik 2 kali ganda. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Uli setiap adunan menjadi doh yg bulat. Biarkan lagi selama 15-30 minit.

Canai doh mengikut ketebalan yg diinginkan. Sapu dengan sos & topping yg disukai.

TIPS :
Untuk topping pizza, selain dari mengikut resipi2 barat anda boleh juga menggunakan lebihan lauk seperti rendang, sambal bilis, sambal udang, serunding dan sebagainya. Anda juga boleh menyapu sri kaya di atasnya dan susun hirisan pisang sebelum ditabur dengan keju mozarella menjadikannya desert yg enak utk hidangan keluarga.


No comments:

Post a Comment