(Photo : www.baltyra.com)
BAHAN:
2 ekor ikan talapia dibersih dan rendam air limau nipis
8 ulas bawang merah dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
10 tangkai cili kering dikisar
2 inci halia dikisar
3 batang serai dikisar
1 inci lengkuas muda dikisar
Garam, gula dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
CARA:
Untuk membuat sambal, tumis bahan kisar hingga wangi. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa. Ketepikan.
Ikan dilumur dengan sedikit garam dan panggang setengah masak. Ketepikan.
Letakkan daun pisang di atas pemanggang. Letakkan sesenduk sambal di atas daun pisang dan letakkan ikan di atasnya. Curahkan baki sambal di atas ikan dan tutup dengan daun pisang. Panggang ikan sehingga masak di kedua-dua belah bahagian. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment