(Photo : www.zarinasrk.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap
2 labu bawang besar dikisar
3 batang serai dikisar
8 tangkai cili merah dikisar
2 sm belacan dikisar
2 sm halia muda dikisar
2 sm lengkuas muda dikisar
1 kuntum bunga kantan dihiris
Sedikit daun kesum dihiris
Sedikit daun ketumbar dihiris
Sedikit daun kunyit dihiris
Sedikit cili padi dihiris
1 cams otak udang
Air asam jawa secukupnya
Gula, garam dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
CARA:
Tumis bahan kisar hingga kekuningan. Masukkan bahan hiris hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, otak udang, gula, garam dan serbuk perisa. Biarkan hingga kuah pekat.
Lapik daun pisang di atas dulang pembakar. Ratakan sebahagian kuah diatasnya. Letak ikan dan tuang baki kuah di atas ikan. Grill ikan diatas api sederhana dan balik-balikan hingga kedua-dua belah bahagian masak. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment