Sunday, February 22, 2015

Ikan Panggang Berperisa


BAHAN:
1 ekor ikan siakap atau beberapa keping ikan pari
30g bawang merah dikisar
10g bawang putih dikisar
100g cili merah dikisar
15g halia muda dikisar
10g kunyit hidup dikisar
10g udang kering dikisar
4 biji buah keras dikisar
2 batang serai dikisar
5g otak udang
1 biji limau nipis diambil air
1 helai daun kunyit dihiris
2 helai daun limau purut dihiris
Sedikit serbuk kunyit
Daun pisang secukupnya
Gula, garam dan serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.  Perapkan seketika.

Gaul rata bahan kisar dengan otak udang, air limau nipis, daun kunyit dan daun limau purut.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa.  Salut ikan dengan campuran ini dan bungkus ikan dengan daun pisang.  Panggang atau bakar di atas bara api selama 20 minit sehingga ikan masak.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment