(Photo : www.marquetteturner.com)
BAHAN:
2 ekor ikan talapia dibersihkan
BAHAN PERAP:
2 ulas bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 inci lengkuas muda dikisar
2 biji buah keras dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
1 batan serai dikisar
1 camt ketumbar dikisar
1/2 camt serbuk lada putih
Garam, gula dan serbuk perisa
BAHAN SOS:
1 camb kicap manis
1 ulas bawang putih ditumbuk
1/4 biji limau nipis diambil air
1/4 camt serbuk ketumbar
1/4 camt serbuk lada sulah
CARA:
Satukan semua bahan perap dan lumurkan pada ikan. Panggang ikan di atas bara api sehingga setengah masak. Satukan bahan sos dan sapukan di atas ikan di kedua-dua belah bahagian. Balik-balikkan ikan sehingga ikan masak dan sos melekat pada ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment