(Photo : www.pinoyexchange.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap atau lain2 ikan pilihan
3 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 tangkai cili merah ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
2 sm halia muda ditumbuk
1 sm belacan ditumbuk
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai cili hijau dipotong dadu
1 biji tauhu dipotong dadu
50g udang dicincang
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan serbuk perisa
CARA:
Ikan dibersihkan dan dibuang tulang. Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. Masukkan semua bahan2 lain dan sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa. Sumbatkan bahan2 ini di dalam perut ikan dan panggang atau bakar ikan di dalam ketuhar hingga masak. Hidangkan dengan perahan lemon atau limau nipis.
No comments:
Post a Comment