(Photo : www.lestariweb.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap atau lain2 ikan pilhan
1 labu bawang besar ditumbuk
3 tangkai cili merah ditumbuk
1 kuntum bunga kantan dihiris
1 helai daun kunyit dihiris
1 batang serai dihiris
2 biji limau nipis diambil jus
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Daun pisang secukupnya
Garam, gula dan serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Biarkan seketika.
Tumis bahan tumbuk hinga wangi. Masukkan lain-lain bahan dan goreng selama 2 minit. Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan serbuk perisa. Angkat dan lumurkan ikan dengan bahan2 ini sehingga rata. Bungkus ikan dengan daun pisang dan panggang sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment