(Photo : DIANA ResepiNet @ www.chetambiz.blogspot.com)
BAHAN:
2 ekor ikan bawal hitam
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
5 tangkai cili merah ditumbuk halus
1 camb kicap pekat
1 camb minyak masak
1 camb jus limau nipis
1/2 cawan pati santan
Daun pisang secukupnya
Garam, gula dan serbuk perisa
CARA:
Lumurkan sedikit garam pada ikan. Perapkan seketika.
Satukan bahan tumbuk dengan kicap pekat, minyak masak, jus limau nipis dan santan. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa.
Letakkan daun pisang di atas kuali pemanggang. Sendukkan campuran kuah percik dan ratakan di atasnya. Letakkan ikan dan curahkan baki kuah di atas ikan. Panggang sehingga ikan masak dan kuah percik melekat pada ikan.
No comments:
Post a Comment