Friday, February 13, 2015

Ikan Goreng Sos Kantan


BAHAN:
800g isi ikan merah
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2cm halia muda dikisar
2 biji buah keras dikisar
1 batang serai dikisar
1 kuntum bunga kantan dikisar
4 camb sos tomato
1 camb cili giling
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dgn sedikit serbuk kunyit & garam.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.
Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing.  Masukkan sedikit air &  biarkan mereneh seketika.  Masukkan sos tomato & bawang besar. Kacau hingga bawang agak layu.  Sesuaikan rasa dgn gula, garam, lada sulah & serbuk perisa.  Tuangkan sos diatas ikan. Hiaskan dgn hirisan cili merah & daun ketumbar.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment