(Photo : www.avocadopesto.com)
BAHAN:
800g isi ikan merah
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2cm halia muda dikisar
2 biji buah keras dikisar
1 batang serai dikisar
1 kuntum bunga kantan dikisar
4 camb sos tomato
1 camb cili giling
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dgn sedikit serbuk kunyit & garam. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing. Masukkan sedikit air & biarkan mereneh seketika. Masukkan sos tomato & bawang besar. Kacau hingga bawang agak layu. Sesuaikan rasa dgn gula, garam, lada sulah & serbuk perisa. Tuangkan sos diatas ikan. Hiaskan dgn hirisan cili merah & daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.
800g isi ikan merah
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2cm halia muda dikisar
2 biji buah keras dikisar
1 batang serai dikisar
1 kuntum bunga kantan dikisar
4 camb sos tomato
1 camb cili giling
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dgn sedikit serbuk kunyit & garam. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing. Masukkan sedikit air & biarkan mereneh seketika. Masukkan sos tomato & bawang besar. Kacau hingga bawang agak layu. Sesuaikan rasa dgn gula, garam, lada sulah & serbuk perisa. Tuangkan sos diatas ikan. Hiaskan dgn hirisan cili merah & daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment