Tuesday, February 10, 2015

Ikan Goreng Acar Bawang


BAHAN:
800g ikan bawal kecil/keli
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang bombay dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris halus
4 camb cuka makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit hirisan cili merah

CARA:
Bancuhkan cuka dengan sedikit gula & garam.  Kacau hingga larut.  Gaulkan dengan bawang hiris & cili merah.  Biarkan selama 15 minit sehingga bawang layu.

Lumurkan ikan dengan campuran bawang tumbuk, garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga garing.  Tuangkan acar bawang di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.

 
(Photo : www.food.detik.com) 

No comments:

Post a Comment