BAHAN:
800g ikan bawal kecil/keli
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang bombay dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris halus
4 camb cuka makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit hirisan cili merah
CARA:
Bancuhkan cuka dengan sedikit gula & garam. Kacau hingga larut. Gaulkan dengan bawang hiris & cili merah. Biarkan selama 15 minit sehingga bawang layu.
Lumurkan ikan dengan campuran bawang tumbuk, garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Tuangkan acar bawang di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
800g ikan bawal kecil/keli
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 labu bawang bombay dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris halus
4 camb cuka makan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit hirisan cili merah
CARA:
Bancuhkan cuka dengan sedikit gula & garam. Kacau hingga larut. Gaulkan dengan bawang hiris & cili merah. Biarkan selama 15 minit sehingga bawang layu.
Lumurkan ikan dengan campuran bawang tumbuk, garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Tuangkan acar bawang di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
(Photo : www.food.detik.com)
No comments:
Post a Comment