Monday, February 16, 2015

Siakap Tiga Rasa


BAHAN:
1 ekor ikan siakap dilumur garam & serbuk kunyit
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
1 camb pes tomyam
1 camb sos tiram
1 camb sos cili
1 cawan air
Sedikit asam jawa
1 biji cili merah dipotong serong
1 biji cili hijau dipotong serong
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Goreng ikan hingga kekuningan.  Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga wangi.  Masukkan pes tomyam, sos tiram,sos cili, & air.  Kacau hingga mendidih.  Sesuaikan rasa dgn gula, garam, asam jawa & serbuk perisa.  Masukkan cili merah & cili hijau.  Tuangkan sos di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment