(Photo : www.thestar.com.my)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap dilumur garam & serbuk kunyit
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
1 camb pes tomyam
1 camb sos tiram
1 camb sos cili
1 cawan air
Sedikit asam jawa
1 biji cili merah dipotong serong
1 biji cili hijau dipotong serong
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Goreng ikan hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga wangi. Masukkan pes tomyam, sos tiram,sos cili, & air. Kacau hingga mendidih. Sesuaikan rasa dgn gula, garam, asam jawa & serbuk perisa. Masukkan cili merah & cili hijau. Tuangkan sos di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap dilumur garam & serbuk kunyit
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
1 camb pes tomyam
1 camb sos tiram
1 camb sos cili
1 cawan air
Sedikit asam jawa
1 biji cili merah dipotong serong
1 biji cili hijau dipotong serong
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Goreng ikan hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga wangi. Masukkan pes tomyam, sos tiram,sos cili, & air. Kacau hingga mendidih. Sesuaikan rasa dgn gula, garam, asam jawa & serbuk perisa. Masukkan cili merah & cili hijau. Tuangkan sos di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment