(Photo : Siswaty Elfin Bachtiar @ www.dapurmasak.com )
BAHAN:
1kg ikan lampam jawa
2 biji kelapa diambil santan
200g bawang putih ditumbuk halus
150g bawang merah ditumbuk halus
100g kunyit hidup ditumbuk halus
100g halia ditumbuk halus
100g lengkuas ditumbuk halus
6 tangkai cili merah ditumbuk halus
2 batang serai ditumbuk halus
2 keping asam gelugur
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
6 batang kacang panjang dipotong 2 inci
Sedikit daun kemangi
Sedikit gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Panaskan santan bersama semua bahan tumbuk sehingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugur dan semua jenis daun. Biarkan ikan masak dan kuah pekat. Masukkan kacang panjang. Perisakan dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment