(Photo : www.eating.ciaoweb.biz)
BAHAN:
1 ekor fillet ikan siakap
10g bawang merah dihiris
10g bawang putih dihiris
2 batang serai dihiris
10g daun ketumbar dihiris
10g cili kering ditumbuk lumat
10g halia ditumbuk lumat
2sm belacan dibakar dan tumbuk lumat
2 camb serbuk buah pala
20g serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
1 biji telur dipukul sedikit
Gula, garam dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
CARA:
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan cili kering. Goreng hingga terbit minyak. Masukkan serai, halia, daun ketumbar, serbuk pala, belacan dan pes kari. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa. Kacau sebentar. Masukkan telur dan angkat.
Letakkan ikan di atas daun pisang. Tuangkan kuah secara merata disekelilingnya. Balut ikan dengan daun pisang. Bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment