Friday, February 27, 2015

Gulai Ikan Tongkol Kelantan


BAHAN:
600g ikan tongkol dibersihkan dan dipotong
6 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2sm lengkuas dikisar
4sm kunyit hidup dikisar
Beberapa keping asam gelugur
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
6 tangkai cili hijau
1 biji timun dipotong
Sedikit kacang panjang dipotong
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Masukkan 3 camb air di dalam periuk.  Susun ikan tongkol di dalam periuk.  Taburkan beberapa camca garam diatas ikan secara merata.  Susun beberapa keping asam gelugur di celah2 ikan.  Panaskan periuk dengan nyalaan api paling perlahan supaya ikan masak dengan cara pemeluwapan dan tidak hangus.  Setelah ikan masak dan air kering (lebihkurang 20 minit), tutup api dan biarkan ikan di dalam periuk semalaman utk digunakan bagi masakan gulai ikan tongkol ala Kelantan.

Di dalam periuk lain, masukkan bahan kisar dan santan pekat.  Panaskan dengan api perlahan hingga mendidih dan biarkan mereneh sehingga terbit minyak. Masukkan santan cair, ikan tongkol dan 2 keping asam gelugur.  Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih dan kuah pekat.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Masukkan timun, cili hijau dan kacang panjang.  Kacau sebentar hingga sayuran layu.  Sesuai dihidangkan dengan nasi dagang atau nasi berlauk Kelantan.

No comments:

Post a Comment