(Photo : www.chacanamaku.blogspot.com)
BAHAN:
2 ekor ikan bawal
10 ulas bawang merah ditumbuk
10 tangkai cili hijau ditumbuk
1 inci halia muda ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1/2 inci belacan dibakar dan ditumbuk
3 batang serai ditumbuk
1 camb serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan manis
1/2 camt serbuk lada sulah
1 camb sos ikan
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panggang ikan sehingga masak.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk lada sulah dan jintan manis. Kacau seketika. Masukkan santan, sos ikan dan serai. Biarkan hingga pekat dan pecah minyak. Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan serbuk perisa. Tuangkan sos diatas ikan yagn telah dipanggang. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment