(Photo : www.chepearl.blogspot.com)
BAHAN BUMBU PEDAS:
1 ekor ikan jenahak/siakap
10 ulas bawang merah dikisar
4 ulas bawang putih dikisar
8 tangkai cili merah dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
1 inci halia muda dikisar
2 batang serai dikisar
4 helai daun limau purut dihiris
1 helai daun kunyit dihiris
Gula, garam dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
BAHAN SAMBAL KICAP:
1/4 cawan kicap manis
1 ulas bawang merah dihiris
5 tangkai cili padi ditumbuk
Sedikit perahan limau kasturi
Sedikit kacang tanah sangai ditumbuk
CARA:
Satukan semua bahan2 bumbu pedas. Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan serbuk perisa. Lumurkan bahan pada ikan dan balut dengan daun pisang. Bakar atau panggang ikan di kedua-dua belah bahagian sehingga masak.
Untuk sambal kicap, satukan semua bahan dan hidangkan bersama ikan bakar.
No comments:
Post a Comment