(Photo : shanghaiflamingo@www.flickr.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap dibersihkan
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit tepung jagung
4 ulas jeruk bawang putih
4 ulas bawang merah
2 helai daun kari
4 biji cili padi
2 camb sos epal
2 camb sos cili
2 camb jus limau kasturi
Sedikit garam
CARA:
Lumurkan garam pada ikan. Biarkan sebentar. Celup ikan ke dalam telur & taburkan tepung jagung. Goreng hingga ikan kekuningan. Ketepikan. Kisar semua bahan2 lain bersama sedikit air hingga halus. Panaskan di dalam kuali hingga mereneh. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap dibersihkan
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit tepung jagung
4 ulas jeruk bawang putih
4 ulas bawang merah
2 helai daun kari
4 biji cili padi
2 camb sos epal
2 camb sos cili
2 camb jus limau kasturi
Sedikit garam
CARA:
Lumurkan garam pada ikan. Biarkan sebentar. Celup ikan ke dalam telur & taburkan tepung jagung. Goreng hingga ikan kekuningan. Ketepikan. Kisar semua bahan2 lain bersama sedikit air hingga halus. Panaskan di dalam kuali hingga mereneh. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment