(Photo : www.tastythaifood.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 tangkai cili merah dikisar
2sm halia dikisar
2 camb pes asam jawa
1 camb sos ikan
1 camb sos cili
1 camb sos tomato
1 tangkai daun ketumbar dihiris
3 helai daun limau purut dihiris
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan sedikit air, pes asam jawa, sos ikan, sos cili & sos tomato. Biarkan mereneh & kuah agak pekat. Masukkan daun limau purut & daun ketumbar. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 tangkai cili merah dikisar
2sm halia dikisar
2 camb pes asam jawa
1 camb sos ikan
1 camb sos cili
1 camb sos tomato
1 tangkai daun ketumbar dihiris
3 helai daun limau purut dihiris
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan sedikit air, pes asam jawa, sos ikan, sos cili & sos tomato. Biarkan mereneh & kuah agak pekat. Masukkan daun limau purut & daun ketumbar. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment