Saturday, January 24, 2015

Ikan Goreng Sos Halia

(Photo : Andrew H @ www.yelp.com)

BAHAN:
1 ekor ikan siakap/kerapu
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
5 tangkai cili padi ditumbuk
3sm halia ditumbuk
3sm halia dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1/2 labu bawang besar dihiris
1/2 batang lobak merah dihiris
1 tangkai daun ketumbar dihiris
2 camb pes asam jawa
2 cawan air
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbukperisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.  Tumis bahan tumbuk hingga wangi.  Masukkan 2 cawan air bersama halia hiris & pes asam jawa.  Biarkan mereneh & kuah agak pekat. Masukkan lobak merah, cili merah & bawang besar.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan kuah di atas ikan. Taburkan hirisan daun ketumbar.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment