(Photo : Andrew H @ www.yelp.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/kerapu
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
5 tangkai cili padi ditumbuk
3sm halia ditumbuk
3sm halia dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1/2 labu bawang besar dihiris
1/2 batang lobak merah dihiris
1 tangkai daun ketumbar dihiris
2 camb pes asam jawa
2 cawan air
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbukperisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan 2 cawan air bersama halia hiris & pes asam jawa. Biarkan mereneh & kuah agak pekat. Masukkan lobak merah, cili merah & bawang besar. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Taburkan hirisan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap/kerapu
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
5 tangkai cili padi ditumbuk
3sm halia ditumbuk
3sm halia dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1/2 labu bawang besar dihiris
1/2 batang lobak merah dihiris
1 tangkai daun ketumbar dihiris
2 camb pes asam jawa
2 cawan air
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbukperisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan 2 cawan air bersama halia hiris & pes asam jawa. Biarkan mereneh & kuah agak pekat. Masukkan lobak merah, cili merah & bawang besar. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Taburkan hirisan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment