BAHAN:
800g ikan
50g bawang merah dikisar
20g bawang putih dikisar
30g lengkuas dikisar
20g buah keras dikisar
20g kunyit hidup dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
2 camb jus limau nipis
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
1/2 biji timun dihiris memanjang
1 biji cili merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar sehingga wangi. Masukkan lobak merah, cili, timun & jus limau nipis. Kacau hingga sebati. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
(Photo : www.pbase.com)
800g ikan
50g bawang merah dikisar
20g bawang putih dikisar
30g lengkuas dikisar
20g buah keras dikisar
20g kunyit hidup dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
2 camb jus limau nipis
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
1/2 biji timun dihiris memanjang
1 biji cili merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar sehingga wangi. Masukkan lobak merah, cili, timun & jus limau nipis. Kacau hingga sebati. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
(Photo : www.pbase.com)
No comments:
Post a Comment