(Photo : www.cookerypot.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan talapia dibersihkan
3 ulas bawang merah dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
1 tangkai daun bawang dicincang
3 biji cili padi hijau dicincang
1 biji cili merah dicincang
2sm halia muda dicincang
4camb kicap cair
1 camb sos tiram
1 camt minyak bijan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit air
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan cincang hingga wangi. Masukkan sedikit air, minyak bijan, kicap cair & sos tiram. Biarkan mendidih. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan talapia dibersihkan
3 ulas bawang merah dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
1 tangkai daun bawang dicincang
3 biji cili padi hijau dicincang
1 biji cili merah dicincang
2sm halia muda dicincang
4camb kicap cair
1 camb sos tiram
1 camt minyak bijan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit air
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan cincang hingga wangi. Masukkan sedikit air, minyak bijan, kicap cair & sos tiram. Biarkan mendidih. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment