(Photo : www.restoranbasha.blogspot.com)
BAHAN:
2 ekor ikan kembung atau selar
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci kunyit hidup
5 tangkai cili kering dikisar
2 keping asam gelugur
2 cawan santan pekat
Garam, gula dan serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit bahan kisar dan garam. Ketepikan.
Untuk membuat kuah percik, santan dididihkan bersama bahan kisar dengan api perlahan sehingga pekat. Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan serbuk perisa. Ketepikan.
Panggang ikan di atas bara api sehingga separuh masak. Tuangkan beberapa sudu kuah percik diatasnya. Ulangi proses beberapa kali sambil membalikkan ikan supaya masak di kedua-dua belah bahagian dan kuah melekat pada ikan.
No comments:
Post a Comment