Wednesday, January 7, 2015

Ikan Bungkus Daun Teratai

(Photo : www.kuali.com)

BAHAN:
1 ekor ikan siakap/talapia
1/2 labu bawang besar dipotong dadu
1/2 keping dada ayam dipotong dadu
1 biji buah tomato dipotong dadu
3 kuntum cendawan hitam dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
2 helai daun teratai
10 tangkai cili padi ditumbuk
2 camb pes asam jawa
1 camb sos tomato
1 camb sos cili
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Goreng ikan dalam minyak panas hingga masak.  Ketepikan. Tumis bawang besar hingga layu.  Masukkan sedikit air bersama dada ayam, cili padi, pes asam jawa, sos tomato, & sos cili. Kacau hingga ayam masak & kuah agak pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tutup api & ketepikan. 

Rebus sebentar daun teratai dalam air mendidih.  Angkat & toskan.  Letakkan ikan yang telah digoreng ke dalam daun teratai.  Masukkan sos yang telah disediakan.  Taburkan dengan cili merah, buah tomato & cendawan hitam di atasnya.  Pastikan keseluruhan ikan ditutup dengan daun teratai.  Letakkan 2 camb minyak masak di atas kuali leper & panggang ikan selama 10 minit dengan api perlahan. Angkat & letakkan di dalam pinggan.  Buka daun teratai bila sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment