BAHAN:
1 ekor siakap atau 3 keping ikan tenggiri
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
3 sm halia
1 camb udang kering
2 biji telur dipukul sedikit
Sedikit air asam jawa
Sedikit kicap
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Celup ikan ke dalam telur & goreng hingga garing. Angkat & ketepikan. Bawang merah, bawang putih, cili kering, udang kering & halia hendaklah digoreng tanpa minyak sebelum digiling halus. Tumis bahan giling tadi hingga garing & naik minyak. Masukkan air asam jawa, garam, gula, kicap & serbuk perisa. Biarkan kuahnya agak pekat sebelum dimasukkan ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor siakap atau 3 keping ikan tenggiri
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
3 sm halia
1 camb udang kering
2 biji telur dipukul sedikit
Sedikit air asam jawa
Sedikit kicap
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Celup ikan ke dalam telur & goreng hingga garing. Angkat & ketepikan. Bawang merah, bawang putih, cili kering, udang kering & halia hendaklah digoreng tanpa minyak sebelum digiling halus. Tumis bahan giling tadi hingga garing & naik minyak. Masukkan air asam jawa, garam, gula, kicap & serbuk perisa. Biarkan kuahnya agak pekat sebelum dimasukkan ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment