(Photo : www.culinarythrillseekers.wordpress.com)
BAHAN:
3 keping fillet ikan
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 batang serai dikisar
3 cm halia dikisar
3 camb cili giling
3 cawan santan
1 cawan kacang tanah
Sedikit serbuk kunyit
Gula & garam
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga rangup. Tumbuk separuh hancur. Ketepikan.
Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan. Kacau hingga mendidih. Masukkan kacang tanah. Sesuaikan rasa dengan gula & garam. Kacau hingga kuah pekat. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
3 keping fillet ikan
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 batang serai dikisar
3 cm halia dikisar
3 camb cili giling
3 cawan santan
1 cawan kacang tanah
Sedikit serbuk kunyit
Gula & garam
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga rangup. Tumbuk separuh hancur. Ketepikan.
Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan. Kacau hingga mendidih. Masukkan kacang tanah. Sesuaikan rasa dengan gula & garam. Kacau hingga kuah pekat. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment