(Photo : www.angkor-restaurant-philadelphia.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/senangin
1 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 camb cili giling
1 camb kerisik
4 camb sos manis
4 camb santan
2 keping nenas dipotong dadu
2 tangkai cili merah dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu (buang biji)
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak. Masukkan santan, sos manis & kerisik. Kacau hingga kuah pekat. Masukkan nenas, cili merah & tomato. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap/senangin
1 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 camb cili giling
1 camb kerisik
4 camb sos manis
4 camb santan
2 keping nenas dipotong dadu
2 tangkai cili merah dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu (buang biji)
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga pecah minyak. Masukkan santan, sos manis & kerisik. Kacau hingga kuah pekat. Masukkan nenas, cili merah & tomato. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment