(Photo : www.oudomkitchen.files.wordpress.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/bawal
5 ulas bawang merah dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
5 helai daun limau purut
1 camb cuka
1 camb cili giling
3 biji buah tomato dihancurkan
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit buah2an jeruk
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis halia & bawang merah hingga kekuningan. Masukkan cili giling & buah tomato. Goreng hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan & daun limau purut. Biarkan hingga mereneh. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan & taburkan dengan buah2an jeruk seperti buah kana, buah plum, limau kasturi & kismis. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap/bawal
5 ulas bawang merah dimayang halus
1 inci halia dimayang halus
5 helai daun limau purut
1 camb cuka
1 camb cili giling
3 biji buah tomato dihancurkan
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit buah2an jeruk
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis halia & bawang merah hingga kekuningan. Masukkan cili giling & buah tomato. Goreng hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan & daun limau purut. Biarkan hingga mereneh. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan & taburkan dengan buah2an jeruk seperti buah kana, buah plum, limau kasturi & kismis. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment