(Photo : MY @ www.yelp.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap dibersihkan
4 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
2 cm halia dimayang
2 camb serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
1 camb serbuk kurma dibancuh dengan sedikit air
2 camb sos plam
2 camb sos cili
2 camb sos bbq
Garam, gula & serbuk perisa
Serbuk kunyit
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan bancuhan serbuk kari & serbuk kurma. Goreng hingga garing. Masukkan sedikit air, sos plam, sos cili & sos bbq. Biarkan mendidih. Masukkan ikan & kacau hingga kuahnya pekat. Sesuaikan rasa dengan garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidang.
1 ekor ikan siakap dibersihkan
4 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
2 cm halia dimayang
2 camb serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
1 camb serbuk kurma dibancuh dengan sedikit air
2 camb sos plam
2 camb sos cili
2 camb sos bbq
Garam, gula & serbuk perisa
Serbuk kunyit
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan bancuhan serbuk kari & serbuk kurma. Goreng hingga garing. Masukkan sedikit air, sos plam, sos cili & sos bbq. Biarkan mendidih. Masukkan ikan & kacau hingga kuahnya pekat. Sesuaikan rasa dengan garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment