(Photo : Ryan Rafferty @ www.mobypicture.com)
BAHAN:
500g isi ikan merah
3 ulas bawang putih dicincang
2 sm halia dimayang halus
5 tangkai cili padi hijau diketuk
2 keping tauhu jepun dipotong
5 keping cendawan hitam dipotong
1 biji telur dipukul sedikit
1 camb sos tiram
1 camb kicap
1 camt minyak bijan
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit tepung jagung
Sedikit hirisan daun bawang
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Perap ikan dengan sedikit garam & serbuk lada sulah selama 5 minit. Celupkan ke dalam telur
& salut dengan tepung jagung. Goreng ikan hingga kekuningan. Ketepikan.
Celup tauhu dengan telur & salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan sedikit air, sos tiram, kicap & minyak bijan. Biarkan mereneh seketika. Masukkan cendawan, cili padi, tauhu jepun & ikan. Kacau rata. Curahkan baki telur ke dalam kuah & pekatkan kuah dengan sedikit tepung jagung (bancuh dengan air terlebih dulu). Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan daun bawang.
No comments:
Post a Comment