Monday, December 22, 2014

Ikan Goreng Tauhu Sos Tiram

(Photo :  Ryan Rafferty @ www.mobypicture.com)

BAHAN:
500g isi ikan merah
3 ulas bawang putih dicincang
2 sm halia dimayang halus
5 tangkai cili padi hijau diketuk
2 keping tauhu jepun dipotong
5 keping cendawan hitam dipotong
1 biji telur dipukul sedikit
1 camb sos tiram
1 camb kicap
1 camt minyak bijan
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit tepung jagung
Sedikit hirisan daun bawang
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Perap ikan dengan sedikit garam & serbuk lada sulah selama 5 minit.  Celupkan ke dalam telur
& salut dengan tepung jagung.  Goreng ikan hingga kekuningan.  Ketepikan.

Celup tauhu dengan telur & salutkan dengan tepung jagung.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.

Tumis bawang putih & halia hingga wangi.  Masukkan sedikit air, sos tiram, kicap & minyak bijan.  Biarkan mereneh seketika.  Masukkan cendawan, cili padi, tauhu jepun & ikan. Kacau rata.  Curahkan baki telur ke dalam kuah & pekatkan kuah dengan sedikit tepung jagung (bancuh dengan air terlebih dulu).  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan daun bawang. 
 

No comments:

Post a Comment