Sunday, December 28, 2014

Siakap Goreng Kuah Kari Thai


BAHAN:
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dimayang
3 camb pes kari hijau Thai
3 helai daun limau purut
1/2 batang timun dipotong
1 tangkai cili hijau dipotong
1 tangkai cili  merah dipotong
1 camb sos ikan
1 camb lada sulah
10 ml santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.

Tumis bawang putih bersama pes kari & daun limau purut hingga wangi.  Masukkan santan, lada sulah & sos ikan. Biarkan mendidih.  Masukkan timun, cili hijau & cili merah.  Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa.  Hidangkan kuah kari bersama ikan yang telah digoreng. 

No comments:

Post a Comment