(Photo :www.starofthailand.com)
BAHAN:
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dimayang
3 camb pes kari hijau Thai
3 helai daun limau purut
1/2 batang timun dipotong
1 tangkai cili hijau dipotong
1 tangkai cili merah dipotong
1 camb sos ikan
1 camb lada sulah
10 ml santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bawang putih bersama pes kari & daun limau purut hingga wangi. Masukkan santan, lada sulah & sos ikan. Biarkan mendidih. Masukkan timun, cili hijau & cili merah. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Hidangkan kuah kari bersama ikan yang telah digoreng.
3 keping ikan tenggiri
3 ulas bawang putih dimayang
3 camb pes kari hijau Thai
3 helai daun limau purut
1/2 batang timun dipotong
1 tangkai cili hijau dipotong
1 tangkai cili merah dipotong
1 camb sos ikan
1 camb lada sulah
10 ml santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bawang putih bersama pes kari & daun limau purut hingga wangi. Masukkan santan, lada sulah & sos ikan. Biarkan mendidih. Masukkan timun, cili hijau & cili merah. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Hidangkan kuah kari bersama ikan yang telah digoreng.
No comments:
Post a Comment