(Photo : www.resepmasakankue.com)
BAHAN:
5 keping ikan tongkol
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar
3sm halia dikisar
3sm belacan dikisar
2 camb pes asam jawa
1/2 labu bawang besar dipotong bulat
4 camb cili giling
1 camb gula perang
1 cawan santan
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga garing. Masukkan pes asam jawa & gula perang. kacau hinga pecah minyak. Masukkan santan & kacau hingga kuah agak pekat. Masukkan ikan & bawang besar. Kacau hingga bawang agak layu. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment