(Photo : www.elinluv.com)
BAHAN:
1 ekor ikan
3 ulas bawang merah ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
2 tangkai cili merah ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
2 camb sos pelam manis
1 camb jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan sedikit air, sos pelam & jus limau nipis. Biarkan mereneh seketika & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan
3 ulas bawang merah ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
2 tangkai cili merah ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
2 camb sos pelam manis
1 camb jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan sedikit air, sos pelam & jus limau nipis. Biarkan mereneh seketika & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment