(Photo : www.love2cook-malaysia.com)
BAHAN:
5 keping ikan tenggiri
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
3 camb cili giling
3 camb pes tomato
1 cawan santan
2 batang serai diketuk
2 keping kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang hingga wangi. Masukkan bahan kisar bersama cili giling & serai. Goreng hingga garing & naik minyak. Masukkan santan & pes tomato. Biarkan hingga mereneh. Masukkan ikan yang telah digoreng. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
5 keping ikan tenggiri
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
3 camb cili giling
3 camb pes tomato
1 cawan santan
2 batang serai diketuk
2 keping kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih & bunga lawang hingga wangi. Masukkan bahan kisar bersama cili giling & serai. Goreng hingga garing & naik minyak. Masukkan santan & pes tomato. Biarkan hingga mereneh. Masukkan ikan yang telah digoreng. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment