Saturday, March 21, 2015

Ikan Pindang Minangkabau



BAHAN:
5 keping isi ikan pari
2 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
6 tangkai cili merah dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci belacan dikisar
3 keping asam gelugur
3 keping nenas dipotong
5 tangkai kacang panjang dipotong
2 pokok sayur kangkung dipotong
1 biji timun dipotong
3 batang serai diketuk
3 pokok daun kesum
3 cawan air
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Didihkan 3 cawan air bersama asam gelugur, serai, daun kesum dan bahan kisar.  Biarkan mereneh beberapa ketika.  Masukkan ikan.  Bila ikan hampir masak masukkan nenas dan sayur-sayuran.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment