(Photo : www.mama-hawa-nani.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap
2 labu bawang besar dikisar
10 tangkai cili kering dikisar
3 tangkai cili merah dikisar
1 inci belacan dikisar
2 batang serai dikisar
5 biji buah keras dikisar
5 helai daun limau purut dihiris
Gula, garam dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
Kertas aluminium secukupnya
CARA:
Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa. Angkat.
Letakkan kertas aluminium di atas dulang pembakar. Lapikkan daun pisang diatasnya. Ratakan beberapa sudu kuah diatas daun pisang. Letakkan ikan dan tuang baki kuah di atas ikan. Taburkan hirisan daun limau purut. Balut ikan dengan daun pisang dan aluminium foil. Bakar sehingga ikan masak. Hidangkan dengan hirisan limau kasturi atau limau nipis.
No comments:
Post a Comment