Friday, March 6, 2015

Ikan Masak Lemak Bunga Kantan


BAHAN:
2 ekor ikan lampam jawa atau beberapa keping ikan tenggiri atau pari
1 labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3 batang serai dikisar
15 tangkai cili padi dikisar
1 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 inci halia dihiris
1 biji limau nipis diambil air
2 helai daun kunyit dicarik
2 kuntum bunga kantan dihiris
1 camb serbuk kunyit
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Didihkan santan cair bersama bahan kisar.  Masukkan ikan, halia, daun kunyit dan bunga kantan.  Biarkan mereneh beberapa ketika.  Masukkan santan pekat dan perahan asam limau.  Biarkan mendidih dan ikan masak.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment