Monday, March 9, 2015

Ikan Masak Kerutup


BAHAN:
2 ekor talapia atau beberapa keping tenggiri
2 camb cili giling
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
2sm kunyit dikisar
2sm lengkuas dikisar
2sm belacan dikisar
5 kuntum bunga cengkih
2sm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
3 cawan santan
1 camb kerisik
Sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan kisar bersama cili giling sehingga wangi sehingga pecah minyak.  Masukkan santan, air asam jawa dan kerisik.  Biarkan mereneh sehingga kuah agak pekat.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Masukkan ikan dan kacau kuah perlahan-lahan supaya meresap ke dalam ikan.  Balikkan ikan.  Biarkan kuah terus mereneh sehingga ikan masak sepenuhnya.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment