(Photo : www.aidahjune.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan talapia/siakap
6 ulas bawang merah ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
6 tangkai cili merah ditumbuk
1 camb jus limau nipis
3 helai daun limau purut dimayang
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daun limau purut & jus limau. Kacau seketika. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan sambal di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan talapia/siakap
6 ulas bawang merah ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
6 tangkai cili merah ditumbuk
1 camb jus limau nipis
3 helai daun limau purut dimayang
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daun limau purut & jus limau. Kacau seketika. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan sambal di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment