(Photo : www.koleksicikwan.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan bawal
6 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 camb lada hitam ditumbuk halus
1 camb jintan manis ditumbuk halus
1 camb rempah biji ditumbuk halus
1 camb cili giling
1 camb pes asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dibelah 4
1 tangkai cili hijau dipotong serong
Kicap manis secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili giling & goreng hingga garing. Masukkan air & pes asam jawa. Biarkan mereneh seketika. Masukkan bawang besar, cili hijau & tomato. Kacau hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan garam, serbuk perisa & kicap secukupnya. Tuangkan kuah di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang.
6 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 camb lada hitam ditumbuk halus
1 camb jintan manis ditumbuk halus
1 camb rempah biji ditumbuk halus
1 camb cili giling
1 camb pes asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dibelah 4
1 tangkai cili hijau dipotong serong
Kicap manis secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili giling & goreng hingga garing. Masukkan air & pes asam jawa. Biarkan mereneh seketika. Masukkan bawang besar, cili hijau & tomato. Kacau hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan garam, serbuk perisa & kicap secukupnya. Tuangkan kuah di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang.
No comments:
Post a Comment