Thursday, October 9, 2014

Bawal Masak Kicap Berempah


 BAHAN:
1 ekor ikan bawal
6 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inci halia ditumbuk halus
1 camb lada hitam ditumbuk halus
1 camb jintan manis ditumbuk halus
1 camb rempah biji ditumbuk halus
1 camb cili giling
1 camb pes asam jawa
2 cawan air
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 biji tomato dibelah 4
1 tangkai cili hijau dipotong serong
Kicap manis secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan tumbuk hingga wangi.  Masukkan cili giling & goreng hingga garing.  Masukkan air & pes asam jawa.  Biarkan mereneh seketika.  Masukkan bawang besar, cili hijau & tomato.  Kacau hingga kuah pekat.  Sesuaikan rasa dengan garam, serbuk perisa & kicap secukupnya.  Tuangkan kuah di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang.

No comments:

Post a Comment