(Photo : www.resipicikgusejarah.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan talapia saiz besar/siakap
2 biji mangga muda dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
1 kuntum bunga kantan dihiris
1 batang serai dihiris
6 biji cili padi dihiris
1 biji tomato dibuang biji & dihiris
3 camb jus limau kasturi
3 camb sos ikan
1 camb gula
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng garing & ketepikan. Di dalam bekas lain larutkan gula bersama sos ikan & jus limau. Ketepikan. Bahan2 hiris dicampur bersama & tuangkan bancuhan sos ikan kedalamnya. Gaul rata & biarkan sebentar. Semasa menghidang, tuangkan kerabu mangga di atas ikan.
1 ekor ikan talapia saiz besar/siakap
2 biji mangga muda dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
1 kuntum bunga kantan dihiris
1 batang serai dihiris
6 biji cili padi dihiris
1 biji tomato dibuang biji & dihiris
3 camb jus limau kasturi
3 camb sos ikan
1 camb gula
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng garing & ketepikan. Di dalam bekas lain larutkan gula bersama sos ikan & jus limau. Ketepikan. Bahan2 hiris dicampur bersama & tuangkan bancuhan sos ikan kedalamnya. Gaul rata & biarkan sebentar. Semasa menghidang, tuangkan kerabu mangga di atas ikan.
No comments:
Post a Comment