Sunday, October 12, 2014

Ikan Goreng Acar Minang


BAHAN:
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
1 camb udang kering dikisar
1 camb cili giling
2 camb sos cili
1 camb cuka
1/2 biji timun dipotong memanjang
1/2  batang lobak merah dipotong memanjang
1 camt biji sawi
1 tangkai cili hijau dipotong memanjang
1 tangkai cili  merah dipotong memanjang
Gula & garam

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis cili giling bersama bahan kisar hingga wangi.  Masukkan sos cili, cuka & semua sayuran.  Sesuaikan rasa dengan garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment