BAHAN:
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
1 camb udang kering dikisar
1 camb cili giling
2 camb sos cili
1 camb cuka
1/2 biji timun dipotong memanjang
1/2 batang lobak merah dipotong memanjang
1 camt biji sawi
1 tangkai cili hijau dipotong memanjang
1 tangkai cili merah dipotong memanjang
Gula & garam
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis cili giling bersama bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos cili, cuka & semua sayuran. Sesuaikan rasa dengan garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
1 camb udang kering dikisar
1 camb cili giling
2 camb sos cili
1 camb cuka
1/2 biji timun dipotong memanjang
1/2 batang lobak merah dipotong memanjang
1 camt biji sawi
1 tangkai cili hijau dipotong memanjang
1 tangkai cili merah dipotong memanjang
Gula & garam
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis cili giling bersama bahan kisar hingga wangi. Masukkan sos cili, cuka & semua sayuran. Sesuaikan rasa dengan garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment