(Photo : www.khmerkromrecipes.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap di bersihkan
1 labu bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
3 camb sos tiram
3 camb kicap pekat
1 camb cili giling
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Tumis bawang putih & bawang besar hingga wangi. Masukkan cili giling. Kacau hinga pecah minyak. Masukkan sos tiram, kicap pekat & sedikit air. Biarkan mendidih & kuah agak pekat baru dimasukkan ikan. Sesuaikanr rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan daun ketumbar & hirisan cili merah.
1 ekor ikan siakap di bersihkan
1 labu bawang besar dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
3 camb sos tiram
3 camb kicap pekat
1 camb cili giling
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Tumis bawang putih & bawang besar hingga wangi. Masukkan cili giling. Kacau hinga pecah minyak. Masukkan sos tiram, kicap pekat & sedikit air. Biarkan mendidih & kuah agak pekat baru dimasukkan ikan. Sesuaikanr rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dengan taburan daun ketumbar & hirisan cili merah.
No comments:
Post a Comment