(Photo : www.cookerypot.blogspot.com)
BAHAN:
3 ekor ikan kembung dipotong 2
1 camb tepung jagung
2cm halia dimayang
2 ulas bawang putih di tumbuk
3 tangkai cili merah/hijau ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 camb kicap manis
1 cams serbuk berlacan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit & taburkan sedikit tepung jagung diatasnya. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis halia, bawang putih & cili hingga wangi. Masukkan serbuk belacan, bawang besar, sedikit air & kicap. Kacau hingga bawang layu. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Curahkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan
3 ekor ikan kembung dipotong 2
1 camb tepung jagung
2cm halia dimayang
2 ulas bawang putih di tumbuk
3 tangkai cili merah/hijau ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 camb kicap manis
1 cams serbuk berlacan
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit & taburkan sedikit tepung jagung diatasnya. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis halia, bawang putih & cili hingga wangi. Masukkan serbuk belacan, bawang besar, sedikit air & kicap. Kacau hingga bawang layu. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Curahkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan
No comments:
Post a Comment