BAHAN:
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
100g jintan manis ditumbuk
100g jintan putih ditumbuk
50g ketumbar ditumbuk
250ml santan
1/2 batang lobak merah dihiris memanjang
1/2 batang timun dihiris memanjang
1 tangkai cili merah dihiris memanjang
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan santan & kacau hingga pekat. Masukan lobak merah, timun & cili merah. Perasakan dengan garam secukupnya. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
2 ekor ikan talapia
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
100g jintan manis ditumbuk
100g jintan putih ditumbuk
50g ketumbar ditumbuk
250ml santan
1/2 batang lobak merah dihiris memanjang
1/2 batang timun dihiris memanjang
1 tangkai cili merah dihiris memanjang
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan santan & kacau hingga pekat. Masukan lobak merah, timun & cili merah. Perasakan dengan garam secukupnya. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
(Photo : www.ayunidewi.blogspot.com)
No comments:
Post a Comment