(Photo : www.fiqah99.blogspot.com)
BAHAN:
2 Keping ikan kurau/jenahak/tenggiri/merah
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3sm halia muda dikisar
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 tangkai cili merah dipotong serong
1 tangkai cili hijau dipotong serong
1/2 biji tomato dibelah 3
2 camb kicap manis
2 camb sos tomato
1 camb lada hitam ditumbuk kasar
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan sedikit air, kicap manis, sos tomato & lada hitam. Biarkan mereneh. Masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau & buah tomato. Kacau hingga layu & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Masukkan ikan & kacau rata. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment