(Photo : mycookings.zaimieza.com)
BAHAN:
1 ekor ikan bawal/kembung
6 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2cm halia dikisar
2cm lengkuas dikisar
2 batang serai dititik
2 cawan santan pekat
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan santan & serai. Kacau hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan bawal/kembung
6 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2cm halia dikisar
2cm lengkuas dikisar
2 batang serai dititik
2 cawan santan pekat
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan santan & serai. Kacau hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment