(Photo : shw.awanmega @ www.fotopages.com)
BAHAN:
3 keping isi ikan tenggiri
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2cm belacan dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
1 camt pes asam jawa
Sedikit air
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
3 keping isi ikan tenggiri
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2cm belacan dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
1 camt pes asam jawa
Sedikit air
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan sedikit air bersama pes asam jawa. Biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment