(Photo : www.evennachang.com)
BAHAN:
300g fillet ikan patin
2 batang serai ditumbuk halus
2 helai daun bawang dicincang halus
2 camb sos tomato
2 camb sos cili
1 camb mayonis
1 camb sos lea & perrins
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit tepung gandum
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Perap ikan patin dgn sedikit garam, lada sulah, serai & daun bawang. Biarkan 5 minit. Celup ikan dengan telur & tepung. Goreng hingga keperangan. Ketepikan.
300g fillet ikan patin
2 batang serai ditumbuk halus
2 helai daun bawang dicincang halus
2 camb sos tomato
2 camb sos cili
1 camb mayonis
1 camb sos lea & perrins
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit tepung gandum
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Perap ikan patin dgn sedikit garam, lada sulah, serai & daun bawang. Biarkan 5 minit. Celup ikan dengan telur & tepung. Goreng hingga keperangan. Ketepikan.
Campurkan sos tomato, sos cili, mayonis & sos lea & perrins & panaskan dgn api perlahan hingga mereneh (masukkan sedikit air jika perlu). Kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Curahkan di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang & cili merah.
No comments:
Post a Comment