(Photo : www.harrizam.blogspot.com)
BAHAN:
800g ikan tenggiri
8 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 camt jintan manis ditumbuk halus
2sm halia ditumbuk halus
15 tangkai cili kering ditumbuk halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 camb air mawar
1 camb jus limau nipis
1 camt serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Bancuh air mawar dengan garam & serbuk kunyit. Lumurkan pada ikan & goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing & pecah minyak. Masukkan ikan yang telah digoreng bersama jus limau nipis & bawang. Kacau hingga bawang agak layu. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
800g ikan tenggiri
8 ulas bawang merah ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 camt jintan manis ditumbuk halus
2sm halia ditumbuk halus
15 tangkai cili kering ditumbuk halus
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 camb air mawar
1 camb jus limau nipis
1 camt serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Bancuh air mawar dengan garam & serbuk kunyit. Lumurkan pada ikan & goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga garing & pecah minyak. Masukkan ikan yang telah digoreng bersama jus limau nipis & bawang. Kacau hingga bawang agak layu. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment